Roggebrood
Normaal houd ik niet van roggebrood uit de supermarkt, zompige, kleffe, zure hap… ik kan er niet aan wennen… Deze versie van ons eigen roggebrood en dan ook nog in combinatie met onze erwtensoep en Zeeuws spek is echter hemel op aarde!
Normaal houd ik niet van roggebrood uit de supermarkt, zompige, kleffe, zure hap… ik kan er niet aan wennen… Deze versie van ons eigen roggebrood en dan ook nog in combinatie met onze erwtensoep en Zeeuws spek is echter hemel op aarde!
Als je dan een recept voor eigengemaakte coppa di Parma hebt, moet je natuurlijk ook wel een recept hebben waarin je die coppa gebruikt. Dat is deze risotto. Als het niet het seizoen is voor asperges, kun je ook sperziebonen of haricots verts gebruiken.
Elke winter maakte mijn opa wel erwtensoep, een klassieker waar iedereen met herfst- en winterweer naar uitkeek… Vroeger maakte hij dat altijd met een halve varkenskop, later gewoon met varkenspoten. Omdat ik het mooi vind om alles van het dier te gebruiken heb ik een halve varkenskop genomen, maar je kan ook gewoon een kilo extra varkenspoot erin stoppen.
In ons favoriete Italiaanse restaurant maakte de gastheer, Roberto, de scroppino’s altijd aan tafel en met de hand. We hebben dit vaak afgekeken, soms nam ik er ook gewoon twee… zoo lekker. Dan kwamen er weer verkopers aan de deur bij ze voor scroppinomachines, maar Roberto bleef het trouw met de hand doen. En terecht.
Helaas is het restaurant nu dicht, ze zijn met pensioen. Wij kunnen nergens meer scroppino’s bestellen, want wij zijn voor het leven verpest… Dus dan maar zelf maken.
Ondanks dat ons land aan zee ligt, staan Nederlanders niet bekend als grote viseters. Daar komt met dit recept geheid verandering in!
Jaren geleden zijn deze in de familie beroemd gemaakt door tante Charlotte, ik kan me het nog goed herinneren. De amandel en dan dat vleugje citroen… Crunchy, maar nog een heel klein beetje zacht in het midden… Mooi goudgeel tot bruin… Perfectie! Alleen gevulde koeken kunnen wedijveren met deze amandelkrullen om de plek van ‘favoriete koek ever’.
Een klassieke Argentijnse saus, heerlijk voor op een steak. Laat hem een paar uur staan voordat je hem gebruikt zodat alle smaken mooi kunnen mengen.
Deze cocktail leerde ik kennen in een bar in de Reguliersdwarsstraat op een vrijdagmiddagborrel. Dat was een hele mooie avond en uiteindelijk ben ik in Amsterdam blijven slapen. Ik was alleen even vergeten dat ik de volgende ochtend nog golfles had en daar dus te laat voor thuis zou komen… Het is een lekker hartige en beetje bittere cocktail, erg gevaarlijk…
Oer-Hollandse bloemkool met bechamelsaus. Vroeger was dit samen met spaghetti bolognese mijn favoriete avondeten, maar nog steeds kan ik hier erg van genieten, zeker met een goede braadworst erbij.
Draadjesvlees is wat mij betreft het ultieme herfstgerecht. Laat het buiten maar waaien en regenen, met een hete pan uit de oven en een goed glas rode wijn erbij merk je daar helemaal niks van.
Dit is echt een perfect gerecht voor een doordeweekse avond: gezond, kleurrijk, makkelijk te bereiden en toch vol smaak. Zoet, zout, pittig, romig… er komt van alles in terug.
Als je dit vanilleijs hebt geproefd, wil je nooit meer uit de supermarkt. Probeer een zo goed mogelijke kwaliteit vanillestokje te krijgen, dan heb je echt genoeg aan een half stokje. Voor het melkpoeder gebruik ik gewoon het poeder dat je door je koffie kunt roeren.